Recepten
Eenvoudig Hummus Recept:
**Ingrediënten:**
1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt
3 eetlepels tahin (sesampasta)
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
Sap van 1 citroen
1 theelepel komijn
Zout naar smaak
2-3 eetlepels water (optioneel, voor de gewenste consistentie
Spoel de kikkererwten af onder koud water en laat ze uitlekken.
Voeg de kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook, citroensap, komijn en een snufje zout toe aan een keukenmachine.
Mix de ingrediënten tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, voeg dan water toe, één eetlepel per keer, tot de gewenste consistentie is bereikt.
Proef de hummus en voeg indien nodig extra zout of citroensap toe om de smaak aan te passen.
Schep de hummus in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet wat extra olijfolie in het kuiltje.
Serveer de hummus met verse groenten, warm pitabrood, of gebruik het als smeersel op brood.
Volkoren eiwit mueslirepen:
Ingrediënten:

- 200 gram volkoren havermout
- 100 gram eiwitpoeder (bijvoorbeeld vanille- of chocoladesmaak)
- 100 gram gemengde noten en zaden (bijvoorbeeld amandelen, zonnebloempitten, lijnzaad)
- 75 gram gedroogd fruit (bijvoorbeeld rozijnen, cranberries)
- 3 eetlepels honing
- 3 eetlepels 100% pindakaas
- 4 eetlepels
- water
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakvorm met bakpapier.
- In een grote kom, meng de volkoren havermout, eiwitpoeder, gemengde noten en zaden, en gedroogd fruit.
- In een kleine pan, verwarm de honing, pindakaas en water op laag vuur. Roer goed door tot alles goed gemengd is.
- Giet het honing-pindakaasmengsel over de droge ingrediënten en meng goed zodat alles gelijkmatig bedekt is.
- Schep het mengsel in de bakvorm en druk het stevig aan zodat het goed samenhangt.
- Bak de mueslirepen in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
- Haal de bakvorm uit de oven en laat de repen afkoelen voordat je ze in stukken snijdt.
- Bewaar de mueslirepen in een luchtdichte container op een koele, droge plaats
eiwitrepen
Ingrediënten:
- kopje havermout
- 1/2 kopje eiwitpoeder (vanille- of chocoladesmaak)
- 1/2 kopje amandelboter (of een andere notenboter naar keuze)
- 1/3 kopje honing (of ahornsiroop als zoetstof)
- 1/2 kopje melk (plantaardig of zuivel)
- Optioneel: 1/4 kopje gehakte noten, zaden of gedroogd fruit naar keuze
Instructies:
- Meng de havermout en het eiwitpoeder in een kom.
- Voeg de amandelboter, honing en melk toe en roer alles goed door tot het een stevig mengsel vormt.
- Voeg eventueel de gehakte noten, zaden of gedroogd fruit toe en meng ze goed door het beslag.
- Leg een vel bakpapier in een bakvorm en schep het mengsel erin. Druk het stevig aan zodat het gelijkmatig verdeeld is.
- Zet de bakvorm in de koelkast en laat het minstens een uur opstijven.
- Snijd de opgesteven mix in repen en bewaar ze in de koelkast.
- Je hebt nu je zelfgemaakte eiwitrepen klaar om van te genieten!
Mexicaanse gevulde eieren:
Ingrediënten:
- 6 hardgekookte eieren
- 3 eetlepels magere kwark
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel azijn
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel komijn
- Zout en peper naar smaak
- Verse koriander of peterselie voor garnering
- Optioneel: gehakte jalapeños voor wat pit
Instructies:
1. Pel de hardgekookte eieren en snijd ze doormidden. Verwijder de eidooiers en plaats ze in een kom.
2. Prak de eidooiers fijn en voeg de kwark, mosterd, azijn, chilipoeder, komijn, beetje zout en peper toe. Meng goed tot een gladde vulling.
3. Als je wat pit wilt, voeg dan gehakte jalapeños toe aan de vulling en meng opnieuw.
4. Vul de lege eiwitten royaal met het mengsel.
5. Strooi wat extra chilipoeder over de gevulde eieren voor een extra kick.
6. Garneer met verse koriander of peterselie.
7. Koel de gevulde eieren voor het serveren.
tip: voor een beetje chiazaad als garnering geeft een extra eiwit en omega3 boost
Geniet van je Mexicaanse gevulde eieren!
Gepocheerd ei op avocado-toast:
Ingrediënten:
• 1 ei
• 1 rijpe avocado
• 1 sneetje volkoren brood
• Zout en peper naar smaak
• Optioneel: chili-vlokken, citroensap, verse kruiden zoals koriander of bieslook voor extra smaak
Instructies:
1. Avocado voorbereiden: Prak de rijpe avocado en breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje citroensap.
2. Toast: Rooster een sneetje volkoren brood.
3. Gepocheerd ei: Breng water in een pan aan de kook. Voeg voorzichtig het ei toe en pocheer gedurende 3-4 minuten voor een zachte dooier. Haal het ei er voorzichtig uit met een schuimspaan.
4. Samenstellen: Verspreid de geprakte avocado over de geroosterde boterham en leg het gepocheerde ei er bovenop.
5. Kruiden naar smaak: Voeg extra smaak toe met zout, peper, chili-vlokken en verse kruiden.
Dit tussendoortje is niet alleen heerlijk, maar biedt ook een goede balans van eiwitten, gezonde vetten en vezels. Geniet ervan!